Wanneer moet ik tulpenbollen planten?

De planttijd van tulpenbollen is bij voorkeur in november. Vergeten bollen kunnen desnoods ook in januari nog geplant worden (als de grond niet bevroren is). Let wel op dat eventuele spruiten intact blijven.

Plant de bollen met de bolle kant naar beneden en de punt omhoog, op een diepte van twee tot drie keer de hoogte van de bol.

Moet ik tulpenbollen uit de grond halen?

Tulpenbollen kunnen na de bloei in de grond blijven. De kans dat ze het jaar daarop weer bloeien, is het grootst als u de plant na de bloei volledig laat afsterven en de bladeren niet voortijdig verwijdert.

U kunt de bollen ook uit de grond halen als de plant afgestorven is en ze bewaren bij een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Vanaf oktober hebben ze lagere temperaturen nodig. Bewaar ze dan op een koele, droge plaats (niet in de koelkast). Houd ze uit de buurt van muizen!

Tulpenbollen op pot planten

Als u de bollen in een pot wilt planten, vul de pot dan tot de helft met grond. Plant vervolgens de bollen in de pot en vul de pot verder met grond tot net onder de bovenrand.

Ook nu bij voorkeur de bollen planten in november of december en vervolgens buiten zetten, zodat ze de benodigde kou (ongeveer 3 tot 4 maanden) krijgen. Zet de pot bij vorst tijdelijk binnen in een koele omgeving. Tulpen zijn in de grond meestal goed bestand tegen (matige) vorst, maar hebben in een pot meer bescherming nodig.

Geef de pot af en toe een klein beetje water. De grond moet niet te droog worden. De tulpen zullen dan in het voorjaar prachtig bloeien.

Lees ook: Moet je tulpen beschermen tegen vorst?

Plaats een reactie