Wanneer moet ik tulpenbollen planten?

De planttijd van tulpenbollen is bij voorkeur in november. Vergeten bollen kunnen desnoods ook in januari nog geplant worden (als de grond niet bevroren is). Let wel op dat eventuele spruiten intact blijven.

Plant de bollen met de bolle kant naar beneden en de punt omhoog, op een diepte van twee tot drie keer de hoogte van de bol.

Moet ik tulpenbollen uit de grond halen?

Niet per se. Tulpenbollen kunnen na de bloei ook in de grond blijven. De kans dat ze het jaar daarop weer bloeien, is het grootst als u de plant na de bloei volledig laat afsterven en de bladeren niet voortijdig verwijdert. De nieuwe bol die gevormd wordt, voedt namelijk zich met het bladgroen. Afhankelijk van de soort, geven bollen die in de grond blijven na een aantal jaren minder bloemen.

U kunt de bollen ook uit de grond halen als de plant afgestorven is en ze bewaren bij een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Vanaf oktober hebben ze lagere temperaturen nodig. Bewaar ze dan op een koele, droge plaats (niet in de koelkast). Houd ze uit de buurt van muizen!

Tulpenbollen op pot planten

Als u de bollen in een pot wilt planten, vul de pot dan tot de helft met grond. Plant vervolgens de bollen in de pot en vul de pot verder met grond tot net onder de bovenrand.

Ook nu bij voorkeur de bollen planten in november of december en vervolgens buiten zetten, zodat ze de benodigde kou (ongeveer 3 tot 4 maanden) krijgen. Zet de pot bij vorst tijdelijk binnen in een koele omgeving. Tulpen zijn in de grond meestal goed bestand tegen (matige) vorst, maar hebben in een pot meer bescherming nodig.

Geef de pot af en toe een klein beetje water. De grond moet niet te droog worden. De tulpen zullen dan in het voorjaar prachtig bloeien.

Lees ook: Moet je tulpen beschermen tegen vorst?

2 gedachten over “Wanneer moet ik tulpenbollen planten?

  1. Hallo, ik heb tulpen met bol gekregen en op de vaas gezet. Nu zijn ze uitgebloeid en wil ik de bollen in de tuin zetten. Kan dat nu? Of wachten tot oktober. Als ik moet wachten hoe kan ik ze dan het best bewaren. Groet Wilma

    1. Hallo Wilma, deze bollen nu in de grond zetten kan niet. Het beste kun je de bloemen er nu af halen en de bollen met steel en bladeren op de vaas laten staan. Als de plant na verloop van tijd helemaal is afgestorven, kun je de bollen van de plant afhalen en droog bewaren bij zo’n 22 C (of in de zomer bij iets hogere temperaturen). Er zitten nu wat kleinere bolletjes in de oude bol en die kun je komend najaar weer planten. Als de moederbollen goed droog zijn kun je de nieuwe kleine bolletjes uit de moederbol halen. Dit zal ergens tijdens de zomer zijn. Deze bolletjes plant je dan weer in november. Of ze ook daadwerkelijk gaan bloeien hangt af van de grootte van de bolletjes. Meestal zullen ze pas over 2 jaar bloeien, een enkele bloeit mogelijk een jaar eerder.

Plaats een reactie