Waarom zien mijn tulpen er anders uit dan op de foto?

Bij het kopen van tulpenbollen kijk je uiteraard naar het plaatje: hoe gaat de bloem er straks uitzien? Toch komt het geregeld voor dat een bloem er anders blijkt uit te zien dan je verwacht had. De vorm is anders, of de kleur bijvoorbeeld minder intens. Hoe kan dat?

Een andere grondsoort

Tulpen reageren op de voedingsstoffen die ze krijgen. Daarom wordt een tulp die op kleigrond groeit, meestal groter dan een tulp op zandgrond. Ook als een tulp in een kas op water of potgrond gekweekt wordt, kan de bloem er anders uitzien dan in de tuin. Bij sommige soorten is dat verschil minimaal, bij andere soorten herken je de bloem bijna niet terug.

Fotokwaliteit

De intensiteit van kleuren kan enigszins verschillen, afhankelijk van het fototoestel dat is gebruikt. Ook de natuurlijke lichtval speelt hierbij een rol. Vooral bij rode en lila-achtige tulpen is het heel moeilijk om ze kleurecht vast te leggen.

Ook kan een foto bewerkt zijn, om de bloem nog aantrekkelijker te maken. Bij De Tulpenbrouwerij gebruiken we zoveel mogelijk zelfgemaakte foto’s die niet bewerkt worden. Wel proberen we natuurlijk onze tulpen zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Verschillende bloeistadia

De meeste tulpen zien er aan het begin van de bloei anders uit dan aan het einde van de bloei. De bloem blijft groeien en verandert soms ook iets van vorm. Verder reageren tulpen op licht: soorten die daar gevoelig voor zijn, openen zich verder naar mate de lichtintensiteit toeneemt. Afhankelijk van het moment waarop de foto genomen is, kan de bloem er dus anders uitzien.

Je bent opgelicht

Ja, ook dat komt helaas voor. Gelukkig wil de overgrote meerderheid van alle bollenkwekers en -verkopers het liefst een mooi, betrouwbaar product verkopen. Maar zoals in elke branche, zijn er altijd een paar rotte appels.

De grootste kans om opgelicht te worden, loop je op plaatsen waar veel toeristen komen én waar bloembollen op straat verkocht worden, zoals in Amsterdam. Hier kun je bloembollen van slechte kwaliteit treffen, en soms krijg je een heel andere soort dan op de foto staat afgebeeld. In het slechtste geval komt er zelfs geen bloem uit de bol…

Plaats een reactie