Vijf tulpen met een bijzonder verhaal

Tulpen zijn er in duizenden prachtige varianten, maar slechts enkele daarvan hebben een bijzonder verhaal. Vijf van deze bijzondere tulpen bespreken we hieronder.

Estella Rijnveld

Deze parkiettulp (of papegaaitulp) uit 1954 is misschien wel de meeste geschilderde tulp. Talloze schilders werden verliefd op deze sierlijke, rood-wit gevlamde bloem met grillige bloemblaadjes. Bovenstaand schilderij van beeldend kunstenaar Margareth Meulmeester is bijvoorbeeld geïnspireerd door de tulp Estella Rijnveld.

Gevlamde tulpen zijn altijd in trek geweest, al werden ze soms verward met zieke bloemen: het mozaïekvirus geeft tulpen ook een vlamtekening. Deze flamboyante tulp is echter kerngezond, en een mutatie van de tulp Red Champion, die op zijn beurt weer een mutatie was van Bartigon, een tulp uit 1894 van de veredelaar Krelage.

Yokohama

Houten bollenkistjes werden bestempeld met Yokohama, de tulp die onverwacht een bestseller werd

De tulp Yokohama (1961) was bijna op de composthoop beland, omdat veredelaar Jo van den Berg hem te lelijk vond. Het blad beviel hem niet en de felgele bloem vond hij te ‘verkreukeld’. Zijn zoon Cees dacht hier anders over. Hij ontdekte bovendien dat de tulp bijzonder lang in bloei bleef.

Yokohama bleek inderdaad een zeer sterke soort te zijn, die met name populair werd in de Verenigde Staten, Duitsland en de Scandinavische landen. Maar ook in Zuid-Europa was er vraag naar de tulp, die goed tegen hoge temperaturen bleek te kunnen.

Yokohama werd zo’n succes, dat Cees van den Berg uiteindelijk besloot zijn bedrijf naar deze tulp te vernoemen: Van den Berg-Yokohama.

Queen of Night

Queen of Night
Queen of Night. Foto: Wikimedia Commons/Jebulon

De zwarte tulp spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Al sinds de komst van de tulp in Nederland in de 16e eeuw, proberen kwekers een zwarte tulp te kweken. Hoewel een volledig zwarte tulp nog steeds niet bestaat, was Queen of Night (1944) van de kweker Grullemans de eerste tulp die daar heel dicht bij in de buurt kwam.

De zwarte tulp diende als inspiratie voor onder meer de Nederlands-Britse film De Zwarte Tulp (The Black Tulip) uit 1921 en de dramaserie Zwarte Tulp, die in 2015 uitkwam.

De Tulpenbrouwerij heeft verschillende kruisingen met Queen of Night gedaan. Daar is een tulp uit voortgekomen die nóg iets donkerder is. Omdat we van deze tulp op dit moment slechts kleine aantallen hebben,  is hij nog niet te koop. Heeft u interesse in deze biologische tulp, stuur ons dan een e-mail. Wij kunnen dan wellicht wat bollen voor u reserveren.

Strong Gold

Strong GoldDe felgele tulp Strong Gold, die voor het eerst op de markt kwam in 1989, staat bekend als een van de meest houdbare tulpen die er is. Op de vaas houdt hij het langer vol dan bijna alle andere tulpen.

Hij heeft een bijzondere bloemvorm en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om mee te kruisen, in de hoop dat de eigenschappen van deze bijzondere tulp ook in nieuwe soorten terugkomen.

Strong Gold is voortgekomen uit de veredeling van Jo van den Berg en nog steeds verkrijgbaar. De Tulpenbrouwerij teelt deze tulp nu geheel biologisch.

Semper Augustus

Semper AugustusDeze tulp uit 1635 speelde een hoofdrol in de 17e-eeuwse tulpengekte. De oorspronkelijk uit  het Ottomaanse Rijk afkomstige tulpen werden nog maar enkele tientallen jaren gekweekt in ons land, toen de populariteit ervan naar ongekende hoogten steeg. Met name in de hogere kringen was de bloem geliefd.

De Semper Augustus, een gevlamde tulp met strepen, trok in het bijzonder de aandacht van liefhebbers. Zoiets aparts hadden ze nog nooit gezien. De bol werd op het hoogtepunt van de tulpengekte in Haarlem verkocht voor 6000 gulden, een bedrag dat in die tijd ook werd betaald voor een Amsterdams grachtenpand! De Semper Augustus werd daarmee de duurste tulpenbol ooit.

Chaos

In februari 1637 stortte de markt plotseling in en brak chaos uit in de wereld van de tulpenhandel. De onbekende eigenaar van de Semper Augustus bleek na verloop van tijd dubbel pech te hebben gehad. Behalve dat zijn bijzondere tulpenbol van het ene op het andere moment niets meer waard was, kwam men er na verloop van tijd achter dat de bijzondere tekening van de Semper Augustus was veroorzaakt door een virus. De door ziekte verzwakte tulp bleek dan ook geen lang leven beschoren en verdween al snel van de markt.

Plaats een reactie