Tulpenbier van Friese tulpenbollen

Als tulpenbrouwer, zo we onszelf met een kwinkslag noemen, kan het je overkomen dat je vroeg of laat echte brouwers tegen het lijf loopt. Brouwers met verstand van bier, zoals Annelies Hornstra en Gerard Ypenga van Het Brouwdok in Harlingen.

Op de Streekmarkt in Hemelum kwamen we met Annelies aan de praat, en niet lang daarna was het eerste Friese tulpenbier, met in Gaasterland gekweekte tulpenbollen, een feit. Want de tulpen van De Tulpenbrouwerij zijn niet alleen prachtig in je tuin of in bloemrijke bermen. Annelies brouwt er sinds kort ook ambachtelijk, smaakvol tulpenbier van.

Omdat De Tulpenbrouwerij nieuwe tulpenrassen kweekt, moet er ook geselecteerd worden. Sommige soorten worden na een paar jaar niet verder opgekweekt, omdat onze ruimte beperkt is. Deze bollen gaan naar een andere kweker, die ze nog een aantal jaren test. En een deel valt in deze fase af, omdat de tulpenvariëteit te weinig vernieuwend is. Deze goede bollen gaan niet de container in, maar naar Harlingen. Daar worden ze verwerkt in het tulpenbier. Een mooie samenwerking, waarbij deze bollen een nuttige bestemming krijgen.

Na een geslaagde proefbatch vorig jaar, kreeg het brouwproject dit jaar een experimenteel vervolg met tulpenblaadjes van onze gekopte tulpen. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat, maar daarvoor is nog even geduld nodig.

Wil je meer weten over het Friese tulpenbier? Bezoek dan de website www.dutchtulipbeer.com. Hier vind je ook de contactgegevens van brouwer Annelies Hornstra. Of bekijk hieronder de video, om de smaak alvast te pakken te krijgen.

*

Plaats een reactie