Een tulp heeft meer dna dan de mens
Tulpen zijn er in de meest verrassende vormen en kleuren. De tulp heeft, afhankelijk van de soort, drie tot zeven keer meer DNA dan in menselijke cellen te vinden is. De plant telt ongeveer hetzelfde aantal genen als het menselijk genoom.
Ben Zonneveld, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, heeft in 2009 de grootte van het genoom – de hoeveelheid DNA per kern – van wilde tulpen bepaald. Voor het onderzoek werden meer dan 400 wilde tulpen uit Europa en Azië gebruikt.
Raadsel
Het gewicht van het DNA per tulpencelkern bleek sterk te variëren, van 32 picogram tot 69 picogram. Een picogram is een miljoenste van een miljoenste gram. Een mens heeft ongeveer 7 picogram DNA.
De hoeveelheid DNA staat los van het aantal genen. Dat is bij tulpen en mensen ongeveer gelijk. Het is nog een raadsel waarom tulpen zoveel DNA hebben.
Turkije
Volgens Zonneveld komt de tulp oorspronkelijk niet uit Turkije, zoals lange tijd gedacht werd. Waar de tulp wel zijn oorsprong heeft, is nog niet bekend. De meeste wilde tulpen zijn te vinden in Centraal-Azië.
De tulpen die tegenwoordig in de winkels te vinden zijn, stammen af van de wilde tulpen. Het opvallendste verschil is dat ze door de veredeling groter zijn geworden en andere bladeren hebben.
Carolus Clusius
In de zestiende eeuw verschenen de eerste tulpen in Nederland. Vlaamse en Nederlandse liefhebbers raakten in die tijd geïnteresseerd in dit nog onbekende bolgewas. Onder hen was de Leidse arts en botanicus Carolus Clusius. Hij plantte in 1594 tulpenbollen in de hortus botanicus, nu de oudste botanische tuin van Nederland.
Foto: Wikimedia Commons / Vera Kratochvil