Moet je tulpen beschermen tegen vorst?
Hoewel we de laatste jaren niet vaak meer strenge winters hebben, kan matige of strenge vorst nog steeds voorkomen. Tulpen kunnen matige vorst meestal goed aan en zijn zelfs in staat zichzelf ertegen te beschermen.
Â
Een tulp zal ook na matige vorst gewoon doorgroeien en een bloem geven. Wat een groter risico is, is dat de bollen uitdrogen doordat de grond droogvriest. Dat kan zich eigenlijk alleen voordoen als de grond langdurig bevroren blijft. Een paar dagen vorst is meestal geen probleem. Ligt er ook nog eens sneeuw, dan beschermt die door de isolerende werking de grond, en dus de bol. Bij het ontdooien komt er bovendien vocht vrij.
Bladschade
Een zachte winter met een ijzig staartje eind februari, zoals die van dit jaar, kan wel enige bladschade aanrichten. In een zeer zachte winter groeien de tulpen relatief snel, waardoor vroege soorten soms al in januari boven de grond kunnen zijn.
Als tulpenblaadjes bevriezen, kom er dan niet aan en dek ze niet (alsnog) af. De kans bestaat dan dat ze beschadigen. Bij vorst in combinatie met harde wind kan ook stuifzand de (bevroren) blaadjes beschadigen. Voor de bloem heeft dat in de meeste gevallen geen consequenties.
Om stuiven tegen te gaan en de grond te beschermen tegen bevriezing, kun je eventueel een dun laagje stro over de bollengrond strooien.
Kazachstan
Tulpen komen oorspronkelijk uit het bergachtige Kazachstan en de regio ten westen daarvan. Via Turkije kwamen ze uiteindelijk naar Nederland. Oorspronkelijk komen ze dus uit een gebied waar ze vorst gewend zijn.
In het algemeen is het zo dat een tulp een zeer sterke plant is, die zichzelf tegen kou beschermt door suikers aan te maken in de bol. Kortom, de tulp zal er zelf alles aan doen om toch in bloei te komen!
Lees ook: Wanneer moet ik tulpenbollen planten?