Gezonde tulpenbollen in gezonde grond

De Tulpenbrouwerij experimenteert nu drie jaar met duurzame tulpenteelt. We telen zonder gif en kunstmest, volgens in de biologische teelt toegestane methoden. We zijn niet officieel biologisch, want daarvoor is een certificering vereist die niet past bij onze kleinschaligheid.

Wat is ons opgevallen? Als we tulpenbollen uit de reguliere teelt naast onze bollen leggen, ziet de bruine huid van de bollen die we al enkele jaren zonder gif en kunstmest telen, er glanzender uit. We vermoeden dat dat geen toeval is, en dat die glans verraadt dat de bollen ook daadwerkelijk gezonder zijn en meer weerstand opbouwen.

We verkeren dan ook in de gelukkige omstandigheid dat we onze bollen kunnen telen op een stuk grond waar nooit eerder bloembollen hebben gestaan. Het bodemleven hier is nooit verstoord geweest door chemische bestrijdingsmiddelen of intensieve teelt.

In de komende jaren blijven we vergelijken. Dit jaar hebben we een nieuwe soort aan ons assortiment toegevoegd. We zijn zeer benieuwd of deze bollen na één of twee jaar dezelfde glans laten zien. 

Deze reguliere bloembollen zijn nog steeds belangrijk, ook voor de biologische teelt. Die is er deels afhankelijk van. Tulpen die van zaadje tot volgroeide bol volgens biologisch verantwoorde methoden geteeld worden, bestaan bij ons weten nog niet. Dat is ook niet zo raar: het proces van zaadje tot een leverbaar aantal bloembollen, duurt tussen de vijftien en twintig jaar.

Wie dus een overstap wil maken naar biologisch, zal in eerste instantie bloembollen gebruiken die uit de reguliere teelt komen. Deze teelt wordt vervolgens op biologische manier voortgezet. De Tulpenbrouwerij werkt aan een assortiment tulpenbollen dat volledig zonder gif en kunstmest is gekweekt, van zaadje tot volwassen bol. Daar is echter veel geduld voor nodig. De eerste leverbare bollen uit dit assortiment verwachten we pas over een jaar of tien. 

(Geactualiseerd op 14 juli 2021)

Plaats een reactie