Bestuiving door hommels leidt tot grotere planten
Als mens kun je je best doen, maar beter dan de natuur het zelf doet, kunnen wij het vaak niet. Daarom hebben wij ons wel eens afgevraagd of we de bestuiving en veredeling van tulpen niet moeten overlaten aan de natuur.
Tussen de zaadknoppen van tulpen waarvan we weten dat we ze zelf gekruist hebben, vinden we af en toe een zaadbol die zijn bestaan dankt aan de bijen, hommels of andere insecten.
Grote planten
Zou het leiden tot betere planten, als wij ons er niet mee bemoeien? Onderzoekers van de Universiteit van Zurich hebben ontdekt dat veldmosterdplanten groter worden en sterker ruiken, als het kruisingsproces door hommels wordt gedaan.
Een verklaring kan zijn dat deze insecten een voorkeur hebben voor grote, geurige bloemen. Met ultraviolet licht werd ook vastgesteld dat deze natuurlijke kruisingen meer kleuren hadden die zichtbaar waren voor bijen. Bovendien bloeiden ze een dag eerder.
Genetische diversiteit
Hoewel het in dit onderzoek niet om tulpen gaat, maar om een soort die nauw verwant is aan koolzaad, is de uitkomst toch interessant. Een afname van de bijenpopulatie kan op termijn leiden tot minder genetische diversiteit, waardoor de planten vatbaarder kunnen worden voor ziekten, zeggen de onderzoekers.
Ook andere insecten kunnen planten bestuiven, maar planten floreren niet optimaal als ze alleen bezocht worden door die insecten.
Bijen en hommels
Vorig jaar hadden we veel hommels in onze tulpentuin. Meer dan ooit tevoren, en dat was mooi om te zien. Ook als je met de hand kruist, weet je nooit helemaal zeker of een insect je niet voor is geweest, zeker als je flink wat tulpen hebt staan en de hommels druk in de weer zijn.
We hebben voor dit jaar in ieder geval besloten om hooguit met twee of drie soorten zelf te kruisen. Ontstaan er daarnaast spontaan zaadknoppen, dan weten we dat die op volledig natuurlijke wijze zijn ontstaan. Deze zaadjes willen we apart houden, om te zien hoe de planten zich ontwikkelen.
Foto: Wikimedia Commons