Over

Een eeuw tulpenveredeling

 

Rooie Jo
Rooie Jo

De tulpenbrouwers zijn Marcel van den Berg en Janneke Schuurman. Wij bouwen voort op het werk van Jo van den Berg, die vanwege zijn rode haar in het bollenvak ook wel bekend stond als Rooie Jo. Hij was in 1914 één van de pioniers van de bollenteelt in de Anna Paulownapolder.

Jo van den Berg was een enthousiaste veredelaar, een vak dat destijds nog in de kinderschoenen stond. Vanaf de introductie van de tulp in ons land (in de tweede helft van de 16e eeuw) tot 1900, werd het kruisen van tulpen overgelaten aan insecten en de wind. Pas na 1900 ontstond de tulpenverdeling zo we die nu nog kennen: doelbewust kruisen, rekening houdend met de sterke en zwakke eigenschappen van de tulp.

Jo van den Berg was hierdoor gefascineerd geraakt, maar liet het werk ook deels aan de bijen over. Uit zijn veredeling zijn onder meer de tulpen Strong Gold en Yokohama afkomstig. Deze tulpen worden tot op de dag van vandaag geteeld.

Als bloemenman in hart en nieren beperkte hij zich echter niet tot Nederland. Hij reisde ook naar Duitsland om zijn tulpen te verkopen, en ’s winters verkocht hij bloemen in Parijs.

 

Duurzame veredeling

Het tulpenbedrijf is inmiddels drie generaties oud en ging met de tijd mee. De Kop van Noord-Holland groeide uit tot het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Grond waarop in sommige gevallen al bijna honderd jaar bloembollen werden geteeld, raakte steeds meer uit balans door deze manier van werken.

Sinds 2014 telen wij kleinschalig en volledig duurzaam nieuwe soorten. De tulpen die ontstonden uit drie generaties veredeling, zijn daarbij onze basis. Bij de Tulpenbrouwerij verloopt het  veredelingsproces, van zaadje tot bloeiende bol, volledig zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.